Khao Chae – væsentlige af thailandske sommer retter

Hvert år i April det virker som om alle i Thailand kvælende i den varme sol og få klar til det Songkran vand festival at smide. Gourmet thailandske kokke er travlt med at forberede deres særlige cool-off skålen kaldes “Khao Chae”. ris dyppet i duftende vand og toppet med is.

Spise ris i koldt vand kan lyde bare som appellerer til mennesker, ikke så vant til at spise ris, som spiser brød dyppet i appelsinsaft. Det er en erhvervet smag og en er næppe forventes at kunne lide det ved første forsøg.

Kendere, men kan ikke vente med at spise deres første “Khao Chae” årets. Denne parabol normalt vises i menuen omkring slutningen af marts og forsvinder på ankomsten af regntiden. Det er strengt en frokost parabol, hvilket gør det dobbelt populære fordi frokosttid i Bangkok er hver arbejdsgruppe mand og kvinde, fremhæve af dagen. Man kan næsten føle den søde tilstand af forventning i de restauranter, der sætte op deres tegn en uge før, annoncerer kommende ankomsten af denne summertime speciale.

Da præparatet, som går ind i fremstilling af småretter spises med denne ris er meget tidskrævende, par restauranter serverer det, og dem, der laver kan kun en begrænset beløb om dagen. Af denne grund mennesker sæt deres hjerter og sjæle ved spise Khao Chae normalt reservere det på forhånd for ikke at blive skuffet, bør de ankommer på restauranten og finde det alle udsolgt. Ellers, ting at gøre er at ankomme virkelig tidligt, inden de andre kunder spill ud af deres kontorer i restauranten.

Denne ris er så speciel, fordi det er en sæsonbestemt parabol, noget du nødt til at vente og før du får en chance for at blive træt af det sæsonen er allerede overstået. Folk der kan lide at prøve forskellig slags mad indser også, at noget så raffineret og vanskeligt at gøre som Khao Chae vil i sidste ende forsvinde fra spise scene, forlader plads til retter, der kan være kærnede ud hurtigt. I private hjem, medmindre du har et fuldt udstyret køkken, vil ingen gider at sidde og gøre det. Hvad mere er, hvis du bestiller det i – restauranter (hotel kaffe butikker ikke har det) er det rimeligt prissat. Et sæt af Khao Chae som omfatter ris serveres i duftende vand med jasmin og rosenblade flyder i det plus seks eller syv side retter stegte løg fyldt med flaky hvid fisk, grøn peber fyldt med svinekød indpakket i en lys net af æg , strimlet crispy oksekød, rejer pasta blandet med fisk og ingefær og formes i lidt bolde derefter dyppet i dej og stegt, stegt saltet æg, og ituskårne bevarede kål røre-stegt med æg – koster kun mellem 40 til 60 baht (US$ 2-$3) afhængigt af, hvordan uddybe og generøse delen.

Ingen ved med sikkerhed, der faktisk udtænkt ideen om at spise ris i koldt vand. Måske nogen ved et uheld slået over et glas isvand i hans ris, spiste det, og besluttede, at det var ganske forfriskende efter alle. Så vidt jeg kan huske, har det altid været der om sommeren ligesom Songkran Vandfestival.

Skriv et svar